5 redenen waarom je als ondernemer wil investeren in cyberweerbaarheid

Waarom moet je als ondernemer investeren in cybersecurity? Eén van de antwoorden die wij geven is dat als je geraakt wordt terwijl je onvoorbereid bent, je dit meer geld kost om te herstellen dan het had gekost om te voorkomen.

Vijf andere redenen om te investeren in cyberweerbaarheid zijn:

  1. De meeste aanvallen zijn zogenaamde eenvoudige aanvallen en kunnen elke organisatie treffen. Gelukkig kun je je als ondernemer hier relatief gemakkelijk tegen beschermen door veilige instellingen te kiezen, software up-to-date te houden, sterke wachtwoorden te gebruiken en regelmatig back-ups te maken.
  2. Ondernemers onderschatten vaak de impact van cyberincidenten. Niet kunnen bijhouden van orders of klantinformatie kan snel leiden tot verlies van klantvertrouwen en reputatieschade. Elk aspect van je bedrijf, van klanten tot orders, loopt risico.
  3. Als ondernemer wil je niet dat je bedrijf stil komt te liggen door een ransomware-aanval of een computercrash, waarbij je geen toegang meer hebt tot belangrijke bestanden. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade doordat je werkzaamheden stagneren, terwijl kosten blijven lopen. Neem preventieve maatregelen, zoals regelmatige back-ups en testen ervan, om je gegevens te beschermen en te voldoen aan eventuele wettelijke verplichtingen voor gegevensbehoud.
  4. Ondernemers moeten onder de AVG zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Het versturen van nieuwsbrieven of het runnen van een webshop brengt risico’s met zich mee, zoals het onderscheppen van e-mailadressen door criminelen voor spam. Algemene veiligheidsmaatregelen omvatten beperkte toegang voor medewerkers, veilige opslag van gegevens (bijvoorbeeld versleuteld), en bij gebruik van een klantenportaal, het afdwingen en versleuteld opslaan van sterke wachtwoorden. Raadpleeg de Autoriteit Persoonsgegevens voor meer specifieke informatie over de AVG en vereiste maatregelen voor jouw bedrijf.
  5. Het toenemende gebruik van digitale technologieën biedt ondernemers veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het is essentieel om de juiste basismaatregelen te nemen om kwetsbaarheid voor cyberaanvallen te verminderen. Cyberweerbaarheid is net zo belangrijk als de beveiliging van je fysieke bedrijf. Ontdek welke beveiligingsmaatregelen passend zijn voor jouw bedrijf door je risicoklasse te controleren in 11 vragen over cybersecurity.

Bron: digitaltrustcenter.nl