10 tips voor een veilig wachtwoord

Tegenwoordig is bijna iedereen online, zowel privé als zakelijk. Online aanwezig zijn heeft natuurlijk erg veel voordelen, maar er is ook een andere kant. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van online apparaten, laten de gebruikers sporen achter en zijn we traceerbaar. Niet iedereen is zich bewust van het feit dat er kwaadwillenden zijn die gebruik kunnen maken van deze sporen. Hierdoor is het erg belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een goed en veilig wachtwoord. Hieronder 10 tips over het samenstellen van een veilig wachtwoord. 

De tips:

 1. Het wachtwoord moet altijd minimaal 8 karakters bevatten.
 2. Het wachtwoord moet een combinatie bevatten van hoofdletters, kleine letters en speciale (lees)tekens.
 3. Gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden, (achter)namen en geboortedata worden afgeraden.
 4. Gebruik voor al uw accounts een andere wachtwoord. Maak in ieder geval een scheiding tussen zakelijk, privé en online-bankieren.
 5. Gebruik nooit één woord dat in een woordenboek staat, welke taal dan ook. Behalve als je deze combineert met een niet-bestaand woord.
  Bijvoorbeeld: bedenk een zin die je makkelijk kunt onthouden en maak hier een afkorting van: ‘Ik heb drie katten en het bos is eng.’ Als wachtwoord krijg je dan: Ih3k&hbie. Je kunt dit wachtwoord per programma aanpassen waar je voor inlogt. Ih3k&hbie-centjes (internetbankieren) of Ih3k&hbiebrief (mailprogramma).
 6. Vaak wordt er een standaardwachtwoord toegestuurd wanneer er een nieuw account aangemaakt wordt. Pas dit wachtwoord direct aan.
 7. Houd wachtwoorden altijd geheim. Wanneer u ze toch vast wilt leggen, doe dit dan in een digitale of een echte kluis.
 8. Wijzig uw wachtwoord regelmatig, vooral als u heeft ingelogd op een publieke computer of een openbaar WiFi-netwerk, zoals in de trein, in een café of op vakantie.
 9. Wanneer uw zakelijk wachtwoord gekraakt is, meld dit direct binnen uw organisatie.
 10. Wanneer uw privé wachtwoord is gekraakt, meld dit bij het bedrijf waar u het account aangemaakt hebt.