Bescherm uzelf tegen phishingPhishing is een afgeleid van ‘vissen’ en betekent letterlijk ‘hengelen naar vertrouwelijke informatie’. Het is een vorm van internetfraude. Bij phishing worden mensen gelokt naar een website die gehackt is. Hier moet het slachtoffer inloggen of wordt er gevraagd om vertrouwelijke gegevens. Het slachtoffer heeft geen weet dat zijn gegevens in verkeerde handen vallen. De fraudeur krijgt op deze simpele wijze beschikking tot deze gegevens en kan hier kwaad mee doen. Niet iedereen is zich bewust van phishing en daarom geeft TONEC u 10 tips waarmee u kunt voorkomen dat u slachtoffer van phishing wordt.

10 tips tegen phishing:

  1. Vertrouw nooit blindelings de afzendergegevens van e-mailberichten.
  2. Denk altijd na bij het lezen van een e-mailbericht: ‘klopt het dat ik dit bericht ontvang van dit bedrijf?’
  3. Klik nooit op onbekende links en download/open nooit onbekende bijlagen.
  4. Het is mogelijk dat kwaadwillenden nep e-mails sturen van bekende afzenders, hierin staan links naar onbetrouwbare websites. Neem bij twijfel altijd contact op met de afzender van het bericht.
  5. U kunt de links tekstueel controleren door deze in een Word-document te kopiëren/plakken. Wanneer de link een rare website of tekst bevat, die niet verwacht wordt, bewaar de e-mail en meld de situatie binnen uw organisatie.
  6. Kopieer deze link nooit in de browser, want zo kan uw computer alsnog besmet raken.
  7. Wees ook voorzichtig met het uitwisselen en plaatsen van gevoelige gegevens via e-mail of bijvoorbeeld op een USB-stick. Dit soort mobiele dragers kunt u makkelijk verliezen en e-mailaccounts kunnen gehackt worden.
  8. Controleer op elk medium waar u actief bent de gebruiksvoorwaarden en privacy instellingen.
  9. De berichten die u verwijdert op social media lijken definitief verwijderd, maar deze berichten worden altijd ergens bewaard.
  10. Hoe meer je deelt online, des te vollediger je profiel ingevuld kan worden door potentiële kwaadwillenden.