Digitale aanvallen op Europese olieterminals, NCSC ziet geen verband

Olieterminals in België, Duitsland en Nederland zijn vorige maand getroffen door digitale aanvallen. Volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is er geen sprake van een gecoördineerde aanval, de aanvallen hebben waarschijnlijk een crimineel motief. Volgens vaksite MarketScreener gaat het om de oliebedrijven SEA-Tank, Oiltanking en Evos. Volgens een woordvoerder van opslagbedrijf Evos heeft alleen de olieterminal in Terneuzen problemen. De andere terminals in Rotterdam en Amsterdam zijn wel in bedrijf.

Vraag overgenomen

De brancheorganisatie van zelfstandig brandstofhandelaren, NOVE, verwacht dat de uitval van een terminal niet tot grote problemen zal leiden. “Wat er gebeurt, is dat een ander bedrijf de vraag overneemt”, zegt woordvoerder Erik de Vries. “Dat betekent dus dat de vrachtwagens die normaal daar producten gaan halen, nu moeten omrijden.”

De Vries zegt dat deze situatie dus niet meteen leidt tot een tekort, maar wijst erop dat het voor Evos wel heel vervelend is. “Nederland heeft een heel fijnmazige structuur, dankzij die regionale terminals. In dat opzicht is de sector best flexibel, er ontstaat niet meteen paniek.”

Vertraging

De aanval zou in Duitsland al leiden tot vertraging bij het verwerken van olie. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de olieprijzen. De bron van de aanval is nog onbekend. Volgens de Duitse krant Handelsblatt gaat het bij de Duitse doelen om een aanval met de ransomware BlackCat.

Bron: NOS.nl