Server virtualisatie project in Rotterdam

TONEC heeft in de afgelopen maand bij een klant in Rotterdam de servers gevirtualiseerd. Bij virtualisatie worden er meerdere servers op 1 fysieke computer geplaatst. Ten opzichte van allemaal losse fysieke servers, neemt de snelheid van de servers toe en nemen de beheerkosten af.

De oude omgeving bestond uit 3 servers, te weten een exchange server, file server en terminal server. In de nieuwe omgeving zijn de 3 servers gebleven maar dan in virtuele vorm. Alle drie de virtuele servers draaien op 1 fysieke server. In deze fysieke server zijn alle belangrijke componenten, zoals processor, geheugen en harddisks, dubbel uitgevoerd. Hierdoor neemt de kans op uitval af.

Tijdens de migratie van fysiek naar virtueel is ook de software geupgrade. Zo zijn Microsoft Windows 200 en 2003 geupgraded naar Microsoft Windows Server 2008 R2 en is Microsoft Exchange 2003 geupgraded naar Microsoft Exchange 2010. Dit heeft als voordeel dat de omgeving stabieler is en dat de gebruikers van alle moderne mogelijkheden gebruik kunnen maken.