Techgiganten komen met waakhond voor ontwikkeling AI

Techgiganten OpenAI, Anthropic, Microsoft en Google hebben een overkoepelende organisatie voor kunstmatige intelligentie (AI) samengesteld. The Frontier Model Forum, zoals de organisatie heet, moet ervoor zorgen dat AI op een veilige en verantwoordelijke manier wordt ontwikkeld.

“Bedrijven die AI-technologie ontwikkelen hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen dat het veilig, stabiel en onder menselijke controle is”, zei president van Microsoft Brad Smith.

Volgens de topman is de nieuwe waakhond bedoeld om de techsector dichter bij elkaar te brengen in het verder ontwikkelen van AI. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Nieuwe AI-technologie moet bovendien altijd als doel hebben om voordelen voor mensen met zich mee te brengen.

Onderzoek

De leden van The Frontier Model Forum hebben aangegeven te willen investeren in onderzoek naar de veiligheid van AI. Zo moeten richtlijnen worden ontwikkeld om onder meer AI-systemen te controleren en vertrouwens- en veiligheidsrisico’s te bespreken met politici en academici.

De regulering van AI komt momenteel veel ter sprake. Zo had de Amerikaanse president Joe Biden deze week een overleg met de vier techgiganten achter de nieuwe waakhond. Daaruit kwam onder meer naar voren dat AI watermerken nodig heeft om beter van de werkelijkheid onderscheiden te kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan deepfakes. Beelden gemaakt met AI zouden dan door middel van een watermerk herkenbaar moeten zijn.

Bron: RTLnieuws.nl