Windows Server-update veroorzaakt bootloop domeincontrollers en Hyper V-probleem

Updates van Windows Server-versies veroorzaken spontane reboots en bootloops van domeincontrollers. Daarnaast melden Windows-beheerders dat Hyper-V niet meer start na het doorvoeren van een Windows Server-update.

De problemen doen zich in ieder geval voor bij Windows Server 2012 R2, Windows Server 2019 en Windows Server 2022, blijkt uit meldingen die BornCity ontving en uit berichten op Reddit. De problemen zouden zijn ontstaan na het verschijnen van de updates KB5009624, KB5009557 en KB5009555 voor de respectievelijke Windows Server-versies.

De updates moeten een probleem verhelpen waarbij Active Directory-kenmerken niet correct werden geschreven tijdens een LDAP- bewerking, maar Windows-beheerders melden met continue reboots te maken te hebben na het doorvoeren. Op Reddit wordt vermoed dat de oorzaak bij lsass-crashes ligt. Lsass staat voor Local Security Authority Subsystem Service en deze beheert het beveiligingsbeleid op een systeem.

Tegelijkertijd zijn er meldingen dat Hyper-V niet meer start op Windows Server-systemen. De meldingen betreffen met name Windows Server 2012 R2, aldus Bleeping Computer, maar ook nieuwe versies kunnen getroffen zijn. De site legt de link met fixes voor vier Hyper- V-kwetsbaarheden die deze week verschenen zijn. Ten slotte zijn er meldingen dat ReFS-volumes niet meer benaderbaar zijn na het doorvoeren van de updates. Het de-installeren van de updates zou een oplossing zijn, maar aangezien het cumulatieve updates betreffen, wordt hiermee ook de installatie van beveiligingspatches ongedaan gemaakt.

Bron: Tweakers.net