Concurrent erbij voor ChatGPT: Google Bard nu ook in Nederland

De populaire AI-chatbot ChatGPT en Microsoft Bing hebben er in Nederland een langverwachte en geduchte concurrent bijgekregen. Sinds 13 juli is Google Bard, Googles chatbot die met kunstmatige intelligentie vragen beantwoordt, ook in Nederland beschikbaar.

De AI-chatbot van Google is in 59 nieuwe landen beschikbaar en spreekt 43 nieuwe talen, meldt Google. Waaronder dus Nederlands, maar ook Duits en veel andere Europese talen.

Sinds maart werd met Bard geëxperimenteerd door Amerikaanse consumenten. Sindsdien voegde Google stap voor stap nieuwe mogelijkheden toe aan de chatbot.

Wat kun je ermee?

Bard is, net als ChatGPT en Microsoft’s chatbot Bing, een chatbot die met kunstmatige intelligentie allerlei soorten vragen beantwoordt. Zo kun je Bard vragen om ingewikkelde zaken uit te leggen, artikelen op internet samen te vatten of om te helpen met het coderen.
Net als andere AI-chatbots maakt Google’s Bard gebruik van een taalmodel. Dat taalmodel heeft ongelooflijk grote hoeveelheden data geanalyseerd om antwoord op gestelde vragen te kunnen stellen.

Maar net als de concurrentie houdt Google een slag om de arm, want Bard bevindt zich nog altijd in een experimentele fase, schrijft Google. En dat meldt het ook duidelijk als je de chatbot gebruikt. De antwoorden die het geeft, kunnen dus feitelijk onjuist zijn.

Nieuwe features

Naast het beschikbaar maken in Europa, heeft Google ook een aantal nieuwe opties toegevoegd aan Bard. Zo kan Bard voorlezen wat hij voor jou heeft geschreven, is het makkelijker om antwoorden met anderen te delen en kun je nu ook afbeeldingen delen met Google Bard.

Het onderwerp van die afbeelding kun je dan ook weer gebruiken in je vraag. Zo deelde Google een voorbeeld waarin je een foto maakt van een fles wijn, waarbij Bard je dan een advies kan geven over welk eten het lekkerst bij je wijn smaakt.

EU kwam later: privacyzorgen

Google onthulde zijn chatbot in februari. Eerst alleen voor een select groepje testers, daarna alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en in mei in veel grotere groep landen. Opvallend genoeg kwamen Nederland en de EU niet aan de beurt.

Volgens Google was dat vooral om er zeker van te zijn dat chatbot zich zou houden aan ‘lokale regels’. De Ierse privacywaakhond DPC wilde meer duidelijkheid over hoe Google zou voldoen aan de Europese privacyregels.

Google is nu duidelijker over welke gebruiksgegevens worden gebruikt. Wat je tegen Bard zegt kan gebruikt worden om de chatbot nauwkeuriger te maken. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een fout geen tweede keer gemaakt wordt. En je kunt aanpassen hoe lang die gegevens worden opgeslagen in je Google-account. Dat kun je uitschakelen of aanpassen naar 3 of 36 maanden. Deze instelling staat standaard ingesteld op 18 maanden.

Zorgen om AI-chatbots

Dit kan worden gezien als een aanpassing van Googles beleid om te kunnen voldoen aan de Europese privacyregels.

Het is niet voor het eerst dat er privacyzorgen zijn over AI-chatbots. In meerdere Europese landen kwam ChatGPT van OpenAI al onder vuur te liggen en in Italië was er in maart zelfs een tijdelijk verbod.

Bron: RTLnieuws.nl