De voor- en nadelen van het bottijdperkMeer dan de helft van het internetverkeer bestaat uit bots. Wat zijn dat en welke gevolgen heeft dat? Er zijn voordelen, maar ook nadelen.Een bot is een handig, slim hulpmiddel aan het worden. Het versimpelt of automatiseert bepaalde IT-taken. Bijvoorbeeld de chatbot van Google. Maar bots kunnen ook kwade bedoelingen hebben. Ze komen namelijk ook voor om andere machines te rekruteren in een netwerk van geautomatiseerde aanvallen.

Bots en aanvallen

Imperva Incapsula doet jaarlijks onderzoek naar bots. Zij keken het afgelopen jaar naar 16,7 miljard bezoeken aan 100.000 willekeurig geselecteerde websites. Daaruit bleek dat meer dan de helft van het websiteverkeer niet afkomstig is door menselijke bezoekers, maar door bots. Dit is aan het groeien, gelukkig wel in goedaardig verkeer. Momenteel vormen kwaadaardige bots 29 procent van het verkeer, terwijl 23 procent goedaardig is.Malafide bots zijn ontworpen om beveiligingsmechanismes te omzeilen en om een site of apparaat te veroveren met als doel om het slachtoffer aan te vallen, of om het toe te voegen aan een collectief van bots. Dit heet een botnet. Een botnet gebruikt meerdere bots om taken af te handelen, deze worden normaal door een gebruiker gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van beveiligingsvragen. Ook stelen zij dingen.

Het herkennen van goede bots en slechte bots

Wat voor bot je website bezoekt kan je herkennen aan de combinatie van de naam, frequentie en oorsprong. Goede bots komen op vaste tijdstippen en verbergen niet wat ze doen en wie ze zijn. Slechte bots vinden hun oorsprong in willekeurige domeinen, verbergen hun bedoelingen en proberen regelmatig met een willekeurige interval aan te vallen.

Slimme bots

De snelstgroeiende groep bots bestaan uit slimme bots. Deze zijn geprogrammeerd om interactie van mensen na te bootsen. Dat vergemakkelijkt het reageren via social media of technische ondersteuning.

Meer bots betekent meer filteren

Bots worden een steeds belangrijker onderdeel van ons netwerkverkeer, goede bots zullen waarschijnlijk toenemen. Dat is een fijne ontwikkeling, het automatiseert taken die we normaal handmatig zouden doen.

Het nadeel is wel dat je tussen al dit verkeer moet filteren voor slechte bots. En omdat er steeds meer variaties bots komen, wordt het filteren steeds lastiger.

Netwerkbeheer aanpassen

Door de grote stromingen bots moet je ook je netwerkbeheer aanpassen. Je zult meer poorten op de firewall moeten openzetten. Er zijn ook methodes voor het probleem dat er geen duidelijke firewall-regel gemaakt kan worden voor iets dat van computer naar computer beweegt.Gelukkig bestaat er technologie. TONEC kan je helpen met al je vragen over bots en de gevolgen van het bottijdperk.Neem contact op >