Geheime diensten mogen eerder hacken vanwege cyberdreiging

Om sneller en effectiever te kunnen optreden tegen cyberaanvallen en dreigingen krijgen de geheime diensten AIVD en MIVD de mogelijkheid sneller in te grijpen. Dat is volgens het kabinet nodig om op te kunnen treden tegen aanvallen van landen als China en Rusland.

De ministers Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Ollongren hebben een tijdelijke wet gemaakt die dit moet regelen. De versnelling zit hem erin dat de diensten acties mogen beginnen voordat getoetst is of ze wel aan de regels voldoen, maar dat er tijdens de operatie ingegrepen kan worden als die regels overtreden worden.

Sleepnet

Nu is het nog zo dat de diensten vooraf toestemming moeten vragen voor ze bepaalde acties ondernemen. Het gaat met name om het hacken van systemen en de omstreden sleepnettechnologie, waarbij heel veel online verkeer via de kabel kan worden gecontroleerd. In dat sleepnet worden ook gegevens van mensen die geen bedreiging vormen meegenomen.

Volgens het kabinet is de wetswijziging nodig omdat landen als China en Rusland digitale aanvallen op ons land uitvoeren om te spioneren of te saboteren. Om die te bestrijden is sneller ingrijpen door de geheime diensten noodzakelijk, vinden beide bewindsvrouwen.

Bron: RTLnieuws.nl