Zijn bij je thuiswerkplekken de nodige maatregelen getroffen en is je bedrijfsnetwerk inmiddels goed beveiligd? Dan nog kun je eenvoudig het slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Met de volgende zeven tips van TONEC kun je dit voorkomen:
– Wees alert op het verstrekken van gegevens
Ga niet zomaar in op een e -mail of telefonisch contact die je vraagt om persoonlijke gegevens te verstrekken. Grote bedrijven zoals je bank of internetprovider vragen nooit op deze manier om gegevens.
– Controleer het adres (URL) van de website
Bij phishing wordt vaak gebruikgemaakt van URL-spoofing. Dit is het nabootsen van de URL van bijvoorbeeld een bank. Je denkt dan de echte site te bezoeken, terwijl het de URL van de bedrieger is. De crimineel bootst de echte domeinnaam na met, op het origineel lijkende, buitenlandse tekens. Zo merk je niet dat het adres niet klopt. Controleer daarom altijd nauwkeurig de URL van de website.
– Controleer het inlogproces
Verloopt het inlogproces van bijvoorbeeld je bank anders dan je gewend bent? Log dan niet in en verbreek direct de verbinding.
– Controleer de beveiligde verbinding
Log je in op Mijn Ziggo of Mijn KPN? Of de website van bijvoorbeeld je bank of gemeente? Dan gaat dat via een beveiligde verbinding. Je browser geeft met bijvoorbeeld een hangslotje aan dat je een beveiligde verbinding hebt. Ook is de adresregel vaak groen gekleurd.
– Lees e-mails en websites kritisch
Valse e-mails zoals digitale kerstkaarten, of een nep-webwinkel staan vaak vol met spelfouten. Of je wordt niet persoonlijk aangesproken, terwijl je bank of gemeente dat vaak wel doet.
– Vergelijk prijzen
Doe je een prachtige aankoop van een kwaliteitsmerk met 70% korting? Vaak is dit niet realistisch. Vergelijk de prijzen die je ziet met andere webwinkels.
– Controleer links en webadressen
Op imitatiewebsites klopt het webadres vaak niet. Hier staan bijvoorbeeld spelfouten in of vreemde tekens die je niet eerder hebt gezien. Controleer daarom de adresregel linksboven in je scherm.