Meerderheid werknemers meldt cybercrime niet

Ruim de helft van de werknemers (56 procent) doet geen melding of aangifte van een cyberaanval of een geval van cybercrime op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Een kwart van de werknemers die geen melding doen van bijvoorbeeld phishing of een andere vorm van onlinefraude, denkt dat melden geen zin heeft. Een deel vindt het te veel moeite, anderen noemen het onbelangrijk. Slechts drie op de tien consumenten melden cybercrime of een cyberaanval.

Phishing en malware

In het afgelopen jaar maakte een op de vijf werknemers phishing mee, waarbij criminelen nepwebsites of vervalste e-mailadressen gebruiken om gegevens te stelen. Een op de drie werkenden zou het niet vertellen als ze een virus downloaden op hun computer. Schaamte speelt daarbij een grote rol.

Van alle Nederlanders had een derde wel eens te maken met phishing, gevolgd door malware (19 procent), vriend-in-noodfraude (13 procent) en hacking (11 procent). Maar 29 procent maakt zich zorgen om de digitale veiligheid in hun werksituatie. In de privésituatie is dat 54 procent.

Zorgen over kleine bedrijven

Vooral kleine bedrijven zijn minder bezig met onlinedreigingen: een kwart van de kleine bedrijven neemt volgens het Alert Online-onderzoek helemaal geen acties om digitaal veilig te zijn.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken roept “consumenten en bedrijven op om ook vaker online risico’s te melden en zeker het kleine mkb om digitale veiligheid een dagelijks onderdeel te laten zijn van hun ondernemerschap”. Het onderzoek werd gedaan onder 1200 Nederlanders en 1100 ict-medewerkers en verantwoordelijken in het bedrijfsleven.

Bron: RTLnieuws.nl