Tip van de week: Hoe veilig is je wachtwoord in 2023/24?

Introductie en de evolutie van wachtwoordveiligheid
In het digitale tijdperk zijn wachtwoorden meer dan alleen een reeks tekens; ze zijn de bewakers van onze persoonlijke en financiële informatie. Ze beschermen onze e-mails, sociale media accounts, bankrekeningen, en nog veel meer. Maar hoe effectief zijn deze digitale bewakers? Hoe zeker kun je zijn dat jouw wachtwoord niet gemakkelijk te kraken is door cybercriminelen?

Het antwoord op deze vragen is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. De effectiviteit van een wachtwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder de lengte, complexiteit en zelfs de hardware en software die worden gebruikt om het te kraken. Gelukkig zijn er organisaties zoals ‘Hive Systems’ die uitgebreid onderzoek doen naar wachtwoordveiligheid. Ze hebben onlangs hun wachtwoordtabel voor 2023 gepubliceerd, die een gedetailleerd overzicht geeft van de tijd die nodig is om verschillende soorten wachtwoorden te kraken.

Deze tabel is niet zomaar een lijst; het is een cruciaal instrument dat ons helpt te begrijpen hoe we onze digitale levens beter kunnen beveiligen. Het maakt gebruik van real-world data en geavanceerde berekeningen om de sterkte van verschillende wachtwoorden te meten. En het meest interessante is dat het ons laat zien hoe de wachtwoordveiligheid in de loop der jaren is geëvolueerd.

In dit artikel gaan we dieper in op de bevindingen van Hive Systems en bieden we praktische tips om jouw wachtwoorden te versterken. We zullen verschillende aspecten van wachtwoordveiligheid verkennen, van de algoritmen die worden gebruikt om wachtwoorden
te hashen tot de hardware die wordt gebruikt om ze te kraken. Dus lees verder en ontdek hoe je jouw digitale leven in 2023/24 veiliger kunt maken.

Wat is een wachtwoordtabel en waarom is het belangrijk?
Je hebt misschien wel eens gehoord van een wachtwoordtabel, maar wat is het precies en waarom zou het je moeten interesseren? Een wachtwoordtabel is een gedetailleerde lijst die de sterkte van verschillende wachtwoorden laat zien. Het is een soort scorekaart die aangeeft hoe lang het zou duren om een bepaald wachtwoord te kraken met behulp van specifieke hardware en software.

Hive Systems heeft zo’n tabel ontwikkeld en deze is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en geavanceerde berekeningen. Ze hebben verschillende variabelen in overweging genomen, zoals de lengte van het wachtwoord, de complexiteit en de gebruikte hardware en software voor het kraken. Dit maakt de tabel tot een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn of haar digitale beveiliging serieus neemt.

Maar waarom is dit zo belangrijk? De reden is simpel: technologie evolueert in een razendsnel tempo. Wat een paar jaar geleden als een sterk wachtwoord werd beschouwd, kan nu binnen enkele minuten worden gekraakt. Dit komt door de snelle ontwikkeling van hardware, met name grafische kaarten, die nu veel efficiënter zijn in het uitvoeren van de berekeningen die nodig zijn om een wachtwoord te kraken. Dit betekent dat de lat voor wachtwoordveiligheid voortdurend hoger wordt gelegd, en wat vroeger veilig was, is dat nu misschien niet meer.

Daarom is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wachtwoordveiligheid. Een wachtwoordtabel zoals die van Hive Systems kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken en je bewust te maken van de risico’s die je loopt met je huidige wachtwoorden.

Welke algoritmen en hardware worden gebruikt voor wachtwoordkraken?
In de complexe wereld van cybersecurity zijn er talloze algoritmen die kunnen worden gebruikt om wachtwoorden te hashen. Enkele van de meest bekende zijn MD5, SHA-256, PBKDF2 en bcrypt. Maar welke van deze is het meest effectief in het beschermen van je wachtwoord? Hive Systems heeft deze vraag onderzocht en kwam tot enkele interessante conclusies.

In hun onderzoek vonden ze dat bcrypt vaak de voorkeur krijgt boven andere algoritmen zoals PBKDF2. Dit komt omdat bcrypt meer rekenkracht vereist om te kraken, wat het een veiligere optie maakt. Het is dus niet alleen belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben, maar ook om te weten welk algoritme wordt gebruikt om het te hashen.

Wat betreft hardware, de wachtwoordtabel van Hive Systems voor 2023 is gebaseerd op de kracht van de RTX 4090 met 12 GPU’s tegen MD5. Dit is een belangrijk detail omdat het aangeeft hoe snel moderne hardware wachtwoorden kan kraken die zijn gehasht met verouderde algoritmen zoals MD5. Als je denkt dat een sterk wachtwoord voldoende is om je te beschermen, denk dan opnieuw. De

hardware die wordt gebruikt om wachtwoorden te kraken wordt steeds geavanceerder, en zelfs een sterk wachtwoord kan snel worden gekraakt als het is gehasht met een verouderd algoritme.

Daarom is het van cruciaal belang om te weten welk algoritme een website gebruikt om wachtwoorden te hashen. Als je deze informatie hebt, kun je beter inschatten hoe veilig je wachtwoord werkelijk is. Als een website een verouderd algoritme gebruikt, is het raadzaam om extra beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals tweefactorauthenticatie, om je account te beschermen.

Wat als je wachtwoord al eens is gestolen?
Een van de meest verontrustende scenario’s in de wereld van cybersecurity is het hebben van een gestolen wachtwoord. Hive Systems benadrukt het belang van het begrijpen van de risico’s van het gebruik van wachtwoorden die al eens zijn gestolen of die eenvoudige woorden bevatten. In dergelijke gevallen is je ‘wachtwoordtabel’ niet erg rooskleurig.

Aanvallers maken gebruik van verschillende technieken om wachtwoorden te kraken. Ze gebruiken rainbow tables, woordenboekaanvallen, en eerder gestolen hashes om je wachtwoord te kraken. Als je wachtwoord eenmaal is gestolen, kan het worden gebruikt om toegang te krijgen tot andere accounts als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt.

Stel je voor dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor je e-mail, sociale media en bankrekening. Als een van deze diensten wordt gehackt, zijn al je accounts in gevaar. Dit is een nachtmerriescenario dat je koste wat kost wilt vermijden. Daarom is het essentieel om unieke wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts en regelmatig je wachtwoorden te wijzigen.

Het is ook belangrijk om gebruik te maken van wachtwoordmanagers die je kunnen helpen om sterke en unieke wachtwoorden te genereren en op te slaan. Deze tools kunnen je ook waarschuwen als een van je accounts betrokken is bij een datalek, zodat je onmiddellijk actie kunt ondernemen.

Bron: CCinfo.nl