Veilig thuiswerken

Tegenwoordig is Het Nieuwe Werken onderdeel geworden van Het Normale Werken. Bedrijven stappen vaak over naar het concept van flexibel werken omdat zij de voordelen kennen: verhoging van de productiviteit, betere samenwerking en lagere kosten. Maar hoe veilig is flexibel werken eigenlijk?

Regelmatig vergeten organisaties rekening te houden met de beveiliging van werkplekken op afstand. In dit stuk geeft TONEC een aantal tips om de risico’s van online werken in te perken.

Minimale digitale buit
Het belangrijkste dat u zich moet beseffen is dat 100% beveiliging onmogelijk is wanneer uw computer is aangesloten op het internet. Ook al neemt u heel veel maatregelen, internet blijft een crimineel gevoelige bron. Daarom is het essentieel dat u ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk digitale ‘buit’ te halen valt.

Gebruik een VPN
VPN staat voor Virtual Private Network. U kunt dit zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Hoe een medewerker ook toegang krijgt tot de bedrijfsgegevens, dit is altijd veilig als het gebeurt via een correct opgestelde VPN-tunnel. De meest voordelige, eenvoudige en veiligste optie is om VPN’s in eigen huis op te zetten.
Meer weten over VPN? Neem contact met ons op >

Installeer beveiligingsprogramma’s
Zorg ervoor dat alle (mobiele) apparaten voorzien zijn van een antivirusprogramma, firewall en spamfilter. Deze programma’s zorgen ervoor dat apparaten en bestanden beveiligd zijn tegen virussen en hackers. Veel mensen vergeten om dit programma regelmatig te updaten, wat wel erg belangrijk is. Kies daarom voor een programma die dit automatisch doet.
Lees meer over ons antivirusprogramma >

Sla bestanden op in de cloud
Veel mensen werken privé met USB-sticks en online opslagdiensten zoals Dropbox. Het is voor medewerkers heel verleidelijk om ook zakelijke bestanden hierop op te slaan, naast de foto’s van familiefeestjes. Dit is niet alleen erg onhandig, het is ook erg onveilig.
Zorg er daarom voor dat de medewerkers overal toegang hebben tot de zakelijke server. Lees meer over ons systeembeheer >

Houd het privé
Sommige malware is in staat mee te kijken via de webcam zonder dat u het weet. Zorg er daarom voor dat de webcam is afgeplakt om privacy van uw medewerkers te bewaken.
Daarnaast is het belangrijk dat de zakelijke computer voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt, niet voor privédoeleinden. Maak daarom uw medewerkers duidelijk dat hun partner of huisgenoot geen gebruik mag maken van de zakelijke computer.

Sluit poorten
Hoe meer poorten er open staan op uw computer, hoe meer risico u loopt. Poorten zijn toegangen voor bijvoorbeeld het gebruik van e-mails, games, etc. Bij de aanschaf van een router en/of firewall staan de poorten standaard ingesteld. Gebruikt u geen games? Sluit dan deze poort. Bekijk uw computergedrag dus eens goed.