Wachtwoordbeheer Nederlandse werknemers onveiligste van Europa

Twee derde (66 procent) van de Nederlandse kantoorwerkers gebruikt onveilige methoden om wachtwoorden bij te houden. Dit is boven het Europese gemiddelde van 49 procent en boven het wereldwijde gemiddelde van 51 procent. Dat blijkt uit het 2023 Identity Security Threat Landscape Report van CyberArk.

Alleen Canada (79 procent), India (75 procent), Australië (70 procent) en de VS (68 procent) scoren slechter. Bijna 8 op de 10 (78 procent) senior security-professionals in Nederland stelt zelfs dat hun organisatie geen effectieve beveiliging doorvoert voor systemen met de meest gevoelige toegang.

Het gebruik van standalone wachtwoordmanagers baart 89 procent van de Nederlandse security-professionals zorgen. Dit is iets hoger dan het Europese gemiddelde van 82 procent. Cyber-aanvallers kennen de kwetsbaarheden op dit gebied: verschillende recente aanvallen konden worden teruggevoerd op gelekte gegevens van een grootschalige inbraak op wachtwoordmanagers in 2022. Logins vormen bijna 90 procent van de goederen en diensten die te koop worden aangeboden op dark web-marktplaatsen. En dat terwijl in Nederland gemiddeld 45 procent van de werknemers toegang heeft tot gevoelige organisatiegegevens.

“Het is een moeilijke tijd voor bedrijven wereldwijd; te midden van een economische neergang, een tekort aan cybervaardigheden en politieke instabiliteit, innoveren cyber-aanvallers voortdurend om bedrijven financiële en reputatieschade toe te brengen”, zegt Rich Turner, President, EMEA bij CyberArk. “De exploitatie van gestolen, verwaarloosde of vergeten inloggegevens van medewerkers leidt duidelijk tot verhoogde cyber-risico’s voor bedrijven, dus het is bemoedigend om te zien dat acht van de 10 bedrijven in het Verenigd Koninkrijk manieren onderzoeken om hun wachtwoordbeveiliging in het komende jaar te verbeteren.”

Bron: Channel Connect