Werken in de CloudOm u heen hoort u het steeds vaker: werken in de cloud. Maar wat is ‘de cloud’ nu eigenlijk? En wat zijn de risico’s en vooral de kansen voor u als ondernemer?

 

Wat is cloud werken?

Tot een paar jaar geleden was het heel gebruikelijk om in uw bedrijf één of meerdere servers te hebben staan. Met deze servers kon iedereen binnen het bedrijf samenwerken. Zo kunnen op de server bestanden worden opgeslagen en zorgt de server dat iedereen mail kan ontvangen en versturen.
Bij werken in de cloud worden deze taken van de server overgezet naar het internet. Dus in plaats van een eigen server voor bijvoorbeeld het opslaan van documenten, neemt u bij cloud werken een dienst af waar u documenten kunt opslaan en delen met collega’s. En zo kunt u veel verschillende diensten afnemen, zoals e-mail en een boekhoudprogramma.

 

Beveiliging van bestanden

Nu vraagt u uzelf misschien af of uw bestanden nog wel veilig zijn wanneer deze op internet staan. Dat is een hele terechte vraag. Het internet kent immers veel criminaliteit en gevaren. Daarom is het heel belangrijk om de diensten af te nemen bij een betrouwbaar bedrijf. Besteed daarom voldoende tijd aan de keuze voor een bedrijf waarmee u gaat samenwerken en let goed op de beveiligingsmaatregelen en procedures die het bedrijf hanteert.

 

Kansen voor ondernemers

Cloud werken biedt ook enorm grote voordelen. Zo kunt u met een eigen server alleen op je kantoor werken. Met werken in de cloud bent u flexibel en kunt u overal bij je documenten en e-mail, zolang u maar een internetverbinding heeft. Daardoor wordt het gemakkelijk om thuis of bij een opdrachtgever te werken.
Een ander groot voordeel van werken in de cloud is dat de diensten worden onderhouden door het bedrijf waar u deze diensten afneemt. Zo heeft u geen zorgen meer over softwarelicenties, updates of uitval van de server.

 

U betaalt nooit te veel

De kostenstructuur bij cloud werken is ook anders. Wanneer u een investering doet in een server, dan neemt u die altijd te groot af. U verwacht immers dat het bedrijf zal groeien. Om deze reden betaalt u eigenlijk altijd te veel. Bij cloud werken is het gebruikelijk dat u alleen betaalt voor wat u daadwerkelijk afneemt. Dus heeft u drie medewerkers in dienst en gaat u uitbreiden naar vier medewerkers, dan betaalt u pas voor de vierde medewerker wanneer deze daadwerkelijk in dienst komt. Moet u afscheid nemen van een werknemer? Dan stopt het betalen wanneer deze uit dienst gaat. Zo betaalt u dus nooit meer te veel!

 

De toekomst

Elk jaar neemt het aantal diensten dat wordt aangeboden vanuit de cloud toe. Naast de gemakken voor u als ondernemer, is het voor softwaremakers ook eenvoudiger om onderhoud uit te voeren. Daarom is TONEC ervan overtuigd dat cloud werken de toekomst is voor het mkb.

 

Inspelen als ondernemer

Heeft u nog een server staan in uw bedrijf? Overweeg dan om de taken van de server over te brengen naar de cloud. Naast het gemak van overal kunnen werken, levert dit in de meeste gevallen ook nog een kostenbesparing op.
Werkt u al in de cloud? Controleer dan eens bij de partijen waarmee u samenwerkt of zij de beveiliging op orde hebben.
Neem contact op als u meer wilt weten of voor advies over werken in de cloud.