WiFi & BYOD: bereikbaar, flexibel & traceerbaar

WiFi en BYOD (Bring Your Own Device) worden steeds vaker gebruikt. Dat heeft heel veel voordelen: het maakt ons flexibel, bereikbaar en efficiënt. Maar het maakt ons ook traceerbaar en daar zitten natuurlijk risico’s aan. Hoe maakt u veilig gebruik van WiFi? Ook met de opkomst van BYOD neemt het aantal beveiligingsrisico’s toe. Vooral door menselijke fouten en onwetendheid gaat het vaak fout.

Veilig gebruikmaken van WiFI & BYOD
WiFi is een draadloze internetverbinding die veel mensen gebruiken en er niet meer zonder kunnen werken. Om uw privacy te behouden is het bijvoorbeeld verstandig een beveiligingscode op uw apparaten in te stellen. Zorg dat het uitwisselen van (bedrijfs)vertrouwelijke gegevens met SSL websites gebeurt. Straks volgen al onze tips.

Met BYOD nemen veel medewerkers eigen apparatuur mee naar het werk, zodat privé en zakelijke apparaten regelmatig naast elkaar worden gebruikt. De IT-afdeling is niet altijd op de hoogte van de beveiliging van de privéapparaten, waardoor deze kunnen zorgen voor virussen of cyberaanvallen op het zakelijk netwerk.

Onze tips

– Zet automatisch verbinden met WiFi-netwerken alleen aan voor eigen netwerken, dus uw bedrijfsnetwerk via VPN of uw thuisnetwerk. Andere netwerken, zoals in de trein of op uw vakantieadres zijn onbeveiligd en daardoor onveilig(er).

– Zet WiFi en bluetooth uit wanneer u er niet mee werkt. Mobiele apparaten met een actieve WiFi en bluetooth verbinding (die aanstaat) kunnen misbruikt worden door kwaadwillenden.

– Zorg ervoor dat uw vertrouwelijke en financiële gegevens alleen met SSL websites uitwisselt. Omdat SSL (Secure Sockets Layer) de gegevens versleutelt voordat ze worden verstuurd, is dit een veilige verbinding tussen webbrowser en webserver.

U herkent een SSL-verbinding aan het webadres in de browser: wanneer de verbinding is beveiligd met SSL, begint het webadres met ‘https’ (secure). Ook de kleur van de balk waarin https staat is belangrijk: als deze blauw of beter nog groen is, is deze beter beveiligd dan een normale ‘witte’ balk. Controleer tevens of het veiligheidsslotje op het scherm staat. Een beveiligde pagina is te herkennen aan de aanwezigheid van zo’n slotje.

– Zorg ervoor dat al uw mobiele apparaten een beveiligingscode hebben.

– Zorg ervoor dat uw apparaten een ‘remote wipe’ functie hebben. Hiermee kunt u op afstand gegevens van het apparaat wissen. Een ‘remote locate’ is ook handig. Hiermee kunt u op afstand de locatie van het apparaat achterhalen.

– Controleer altijd de privacy-instellingen van de app op uw mobiele telefoon. Hier kunt u zien waar u de app allemaal toegang tot geeft. Indien nodig, pas deze instellingen aan.

– Raadpleeg het beleid van uw organisatie voor het gebruik van uw eigen mobiele apparaten, zoals smartphone en tablet.

Heeft u meer vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op >