Internetten in het buitenland zonder extra roamingkosten

Vanaf nu is het mogelijk om in de Europese Unie te internetten zonder extra kosten voor het roamen. Voorheen was u in het buitenland afhankelijk van WiFi als u geen geld buiten uw bundel wilde betalen voor het internetten op uw mobiele telefoon. Nu kunt u gebruikmaken van uw bundel.

Internetten vanuit uw bundel

U kunt in de landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie gebruikmaken van uw Nederlandse mobiele telefoonabonnement. Per provider kan het echter wel verschillen hoeveel data u kunt besteden. Ga dit daarom na bij uw dienstverlener.Is uw bundel op? De gevolgen verschillen per provider. Bij KPN zal bijvoorbeeld de snelheid van uw internet omlaag gaan en kunt u tegoed bijkopen. Vraag ook dit na bij uw provider.

Prepaid

Er zit geen verschil in de regels tussen abonnementhouders en prepaidhouders. Betaalt u met uw prepaidkaart in Nederland 20 cent per MB, betaalt u dat ook in een ander EU-land.

Wat u moet doen

Om gebruik te maken van het roamen zonder extra kosten, moet u uw telefoon op ‘dataroamen’ zetten. Doe dit pas wanneer uw de grens over bent. Wanneer u dit standaard aan heeft staan, loopt u het risico wel extra te moeten betalen als u in een niet-EU-land verblijft.